کد مطلب:356 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:403

نماز آیات
1491 نماز آیات كه دستور آن بعدا گفته خواهد شد به واسطه چهار چیز واجب می شود: اول: گرفتن خورشید. دوم: گرفتن ماه، اگر چه مقدار كمی از آنها گرفته شود و كسی هم از آن نترسد. سوم: زلزله، اگر چه كسی هم نترسد. چهارم: رعد و برق و بادهای سیاه و سرخ و مانند اینها در صورتی كه بیشتر مردم بترسند، كه بنابر احتیاط واجب باید برای اینها هم نماز آیات بخوانند.



1492 اگر از چیزهایی كه نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یكی اتفاق بیفتد انسان باید برای هر یك از آنها یك نماز آیات بخواند، مثلا اگر خورشید بگیرد و زلزله هم بشود باید دو نماز آیات بخواند.



1493 كسی كه چند نماز آیات بر او واجب است اگر همه آنها برای یك چیز بر او واجب شده باشد، مثلا سه مرتبه خورشید گرفته و نماز آنها را نخوانده است موقعی كه قضای آنها را می خواند، لازم نیست معین كند كه برای كدام دفعه آنها باشد و همچنین است اگر چند نماز برای رعد و برق و بادهای سیاه و سرخ و مانند اینها براو واجب شده باشد ولی اگر برای آفتاب گرفتن و ماه گرفتن و زلزله، یا برای دوتای اینها نمازهایی بر او واجب شده باشد بنابر احتیاط واجب باید موقع نیت،معین كند، نماز آیاتی را كه می خواند برای كدام یك آنها است.



1494 چیزهایی كه نام آیات برای آنها واجب است در هر شهری اتفاق بیافتد فقط مردم همان شهر باید نماز آیات بخوانند و بر مردم جاهای دیگر واجب نیست، ولی اگر مكان آنها بقدری نزدیك باشد كه با آن شهر یكی حساب شود نماز آیات بر آنها هم واجب است.



1495 از وقتی كه خورشید یا ماه شروع به گرفتن می كند انسان باید نماز آیات را بخواند و بنابر احتیاط واجب باید به قدری تاخیر نیندازد كه شروع به باز شدن كند.



1496 اگر خواندن نماز آیات را به قدری تاخیر بیندازد كه آفتاب یا ماه شروع به باز شدن كند باید نیت ادا و قضا نكند ولی اگر بعد از باز شدن تمام آن،نماز بخواند باید نیت قضا نماید.



1497 اگر مدت گرفتن خورشید یا ماه بیشتر از خواندن یك ركعت باشد ولی انسان نماز را نخواند، تا به اندازه خواندن یك كعت به آخر وقت آن مانده باشد باید نیت ادا كند بلكه اگر مدت گرفتن آنها به اندازه خواندن یك ركعت هم باشد بنابر احتیاط واجب باید نماز آیات را بخواند و ادا است.



1498 موقعی كه زلزله و رعد و برق و مانند اینها اتفاق می افتد، انسان باید فورا نماز آیات را بخواند و اگر نخواند معصیت كرده و تا آخر عمر بر او واجب است و هر وقت بخواند ادا است.



1499 اگر بعد از باز شدن آفتاب یا ماه بفهمد كه تمام آن گرفته بوده باید قضای نماز آیات را بخواند ولی اگر بفهمد مقداری از آن گرفته بوده قضا بر او واجب نیست.



1500 اگر عده ای بگویند كه خورشید یا ماه گرفته است چنانچه انسان از گفته آنان یقین پیدا نكند و نماز آیات نخواند و بعد معلوم شود راست گفته اند، در صورتی كه تمام خورشید یا ماه گرفته باشد باید نماز آیات را بخواند و اگر دو نفر كه عادل بودن آنان معلوم نیست بگویند خورشید یا ماه گرفته، بعد معلوم شود كه عادل بوده اند باید نماز آیات را بخواند، بلكه اگر معلوم شود كه مقداری از آن گرفته احتیاط واجب آن است كه نماز آیات را بخواند.



1501 اگر انسان به گفته كسانی كه از روی قاعده علمی وقت گرفتن خورشید و ماه را می دانند، اطمینان پیدا كند كه خورشید یا ماه گرفته، بنابر احتیاط واجب باید نماز آیات را بخواند. و نیز اگر بگویند فلان وقت خورشید یا ماه می گیرد و فلان مقدار طول می كشد، و انسان به گفته آنان اطمینان پیدا كند، بنابر احتیاط واجب باید به حرف آنان عمل نماید، مثلا اگر بگویند آفتاب فلان ساعت شروع به بازشدن می كند، احتیاطا باید نماز را تا آن وقت تاخیر نیندازد.



1502 اگر بفهمد نماز آیاتی را كه خوانده باطل بوده، باید دوباره بخواند، واگر وقت گذشته قضا نماید.



1503 اگر در وقت نماز یومیه نماز آیات هم بر انسان واجب شود، چنانجه برای هر دو نماز وقت دارد، هر كدام را اول بخواند اشكال ندارد، و اگر وقت یكی از آن دو تنگ باشد، باید اول آن را بخواند، و اگر وقت هر دو تنگ باشد، باید اول نماز یومیه را بخواند.



1504 اگر در بین نماز یومیه بفهمد كه وقت نماز آیات است، چنانچه وقت نماز یومیه هم تنگ باشد، باید آن را تمام كند، بعد نماز آیات را بخواند، و اگر وقت نماز یومیه تنگ نباشد، باید آن را بشكند و اول نماز آیات، بعد نماز یومیه را بجا آورد.



1505 اگر در بین نماز آیات بفهمد كه وقت نماز یومیه تنگ است، باید نماز آیات را رها كند و مشغول نماز یومیه شود و بعد از آن كه نماز را تمام كرد، پیش از انجام كاری كه نماز را به هم بزند، بقیه نماز آیات را از همان جا كه رها كرده بخواند.



1506 اگر در حال حیض یا نفاس زن، آفتاب یا ماه بگیرد و تا آخر مدتی كه خورشید یا ماه باز می شوند در حال حیض یا نفاس باشد، نماز آیات بر او واجب نیست و قضا هم ندارد.



دستور نماز آیات

1507 نماز آیات دو ركعت است و در هر ركعت پنج ركوع دارد، و دستور آن این است كه انسان بعد از نیت، تكبیر بگوید و یك حمد و یك سوره تمام بخواند و به ركوع رود و سر از ركوع بردارد، دوباره یك حمد و یك سوره بخواند، باز به ركوع رود تا پنج مرتبه، و بعد از بلند شدن از ركوع پنجم دو سجده نماید و برخیزد و ركعت دوم را هم مثل ركعت اول بجا آورد و تشهد بخواند و سلام دهد.



1508 در نماز آیات ممكن است انسان بعد از نیت و تكبیر و خواندن حمد،آیه های یك سوره را پنج قسمت كند و یك آیه یا بیشتر از آن را بخواند وبه ركوع رود و سر بردارد و بدون این كه حمد بخواند قسمت دوم همان سوره را بخواند و به ركوع رود و همین طور تا پیش از ركوع پنجم سوره را تمام نماید، مثلا به قصد سوره "قل هو الله احد" بسم الله الرحمن الرحیم بگوید و به ركوع رود، بعد بایستد و بگوید: "قل هو الله احد" دوباره به ركوع رود و بعد از ركوع بایستد و بگوید: "الله الصمد" باز به ركوع رود و بایستد و بگوید: "لم یلد و لم یولد" و برود به ركوع بازهم سر بردارد و بگوید: "و لم یكن له كفوا احد" و بعد از آن به ركوع پنجم رود و بعداز سر برداشتن، دو سجده كند و ركعت دوم را هم مثل ركعت اول بجا آورد و بعد از سجده دوم، تشهد بخواند و نماز را سلام دهد.



1509 اگر در یك ركعت از نماز آیات پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در ركعت دیگر یك حمد بخواند و سوره را پنج قسمت كند، مانعی ندارد.



1510 چیزهایی كه در نماز یومیه واجب و مستحب است، در نماز آیات هم واجب و مستحب می باشد، ولی در نماز آیات مستحب است به جای اذان و اقامه سه مرتبه به قصد امید ثواب بگویند: "الصلاة".



1511 مستحب است بعد از ركوع پنجم و دهم بگوید "سمع الله لمن حمده" و نیز پیش از ركوع و بعد از آن تكبیر بگوید، ولی بعد از ركوع پنجم و دهم، گفتن تكبیر مستحب نیست.



1512 مستحب است پیش از ركوع دوم و چهارم و ششم و هشتم و دهم قنوت بخواند،و اگر فقط یك قنوت پیش از ركوع دهم بخواند، كافی است.



1513 اگر در نماز آیات شك كند كه چند ركعت خوانده و فكرش به جایی نرسد،نماز باطل است.



1514 اگر شك كند كه در ركوع آخر ركعت اول است یا در ركوع اول ركعت دوم،و فكرش به جایی نرسد، نماز باطل است. ولی اگر مثلا شك كند كه چهار ركوع كرده یا پنج ركوع، چنانچه برای رفتن به سجده خم نشده، باید ركوعی را كه شك دارد بجا آورده یا نه، بجا آورد. واگر برای رفتن به سجده خم شده، باید به شك خود اعتنا نكند.



1515 هر یك از ركوعهای نماز آیات ركن است كه اگر عمدا یا اشتباها كم یا زیاد شود، نماز باطل است.